DSpace Eлектронний репозиторій Сумського НАУ
 

Sumy National Agrarian University >
Наукові праці >
Науковий журнал "Вісник СНАУ" >

Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repo.sau.sumy.ua/handle/123456789/5711

Назва: М’ясні та забійні якості свиней різних генотипів за відмінних вагових кондицій
Інші назви: Откормочные и убойные качества гибридных свиней при различной интенсивности их роста
Feeding and slaughtering qualities of hybrid pigs at different intensity of their growth
Автори: Повод, М. Г.
Самохіна, Є. А.
Кисельов, О. Б.
Повод, Н. Г.
Самохина, Е. А.
Киселев, А. Б.
Povod, N. G.
Samokhina, E. A.
Kyselov, A. B.
Ключові слова: свині
відгодівля
інтенсивність росту
свиньи
откорм
интенсивность роста
pigs
attening
growth rate
Дата публікації: 2017
Видавець: СНАУ
Бібліографічний опис: Повод М. Г. М’ясні та забійні якості свиней різних генотипів за відмінних вагових кондицій [Електронний ресурс] / М. Г. Повод, Є. А. Самохіна, О. Б. Кисельов // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. - Сер. "Тваринництво" / Сумський національний аграрний університет. - Суми : СНАУ, 2017. - Вип. 5/2 (32). – С. 115-119.
Короткий огляд (реферат): Вивчалась залежність відгодівельних та забійних якостей свиней від інтенсивності їх росту під час відгодівлі. Встановлено, що підвищена швидкість росту свиней під час відгодівлі визначала їх абсолютний приріст, а відповідно і кінцеву масу при відгодівлі та сприяла кращій скоростиглості. Забійні якості свиней залежали від передзабійної живої маси, яка в свою чергу була обумовлена інтенсивністю росту свиней. Зі збільшенням перед забійної маси збільшувались забійний вихід, довжина туші та товщина підшкірного сала. Изучалась зависимость откормочных и убойных качеств свиней в зависимости от интенсивности их роста при откорме. Установлено, что повышенная скорость роста свиней при откорме определяла их абсолютный прирост, а соответственно и конечную массу при откорме и способствовала лучшей скороспелости. Убойные качества свиней зависели от предубойной живой массы, которая в свою очередь была обусловлена интенсивностью роста свиней. С увеличением предубойной массы увеличивался убойный выход, длина туши и толщина подкожного сала.
Опис: The purpose of research was carried out with the purpose of more in-depth study of the influence of the intensity of growth of hybrid pigs of Irish descent on their fattening and slaughtering qualities in the condi-tions of the fattening enterprise of ОAS NPP «Globinsky pig farm». According to the target, 200 heads of hybrid pigs were selected from the combination of ♀ Irish York-shire and ♂ Landrace breed of the same lineage, inseminated boar semen synthetic line maksgro Genetic company Hermitage Genetics live close by weight. Fattening the pigs it was carried out on the machines 20-25 heads on a completely slit floor with area 0,72 m2 per head. Feeding was carried out by full-grown feeds of own manufacture at wet type feeding, relatively to the technology adopted on the complex. Research results show that all the live weight of pigs at the beginning of the experimental groups was at the level of experience 30,8- 31,1 kg and had no significant difference be-tween the groups, whereas upon completion of fattening it changed significantly depending on the growth rate. The animals with ultrahigh energy growth at the end of fattening exceeded analogs of live weight in the control group to 29.9 kg, with significant difference (P <0.001). Reciprocally the pig groups II and III pre-vailed over the control group is 10.4, and 19.8 kg of live weight, respectively (P <0.001). The high growth rate during fattening has caused improvement in live weight of 100 kg. For example, animals with restrained growth get this mass of 169.7 days, where restrained with an average growth of in-tensity - for 155.0, which is 14.7 days less. At the same time, the pig had conceded on this basis to pigs III by 6.4, and IV by 12.0 days. At the same time with the increase in the pre-slaughter live weight, due to the different intensity of animal growth, the slaughter mass also increased. So, in the control group it was 62.5 kg, when in the animals with an average energy of growth it was 8.2kg, with a high - 17.4 kg and ultrahigh - on 24.8 kg above (P <0.001). In this connection, the slaughter qualities of the pigs depended on pre-bodily live weight, which in turn was due to the intensity of pig growth. With an increase in pre-slaughter weight increased carcass yield, carcass length and thickness of subcutaneous fat.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repo.sau.sumy.ua/handle/123456789/5711
Розташовується у зібраннях:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Файли цього матеріалу:

Файл Опис РозмірФормат
25.pdf1,85 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити

Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

 

Valid XHTML 1.0! Програмне забезпечення DSpace Авторські права © 2002-2005 Массачусетський технологічний інститут та Х’юлет Пакард - Зворотний зв’язок