DSpace Eлектронний репозиторій Сумського НАУ
 

Sumy National Agrarian University >
Наукові праці >
Науковий журнал "Вісник СНАУ" >

Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repo.sau.sumy.ua/handle/123456789/2983

Назва: Фізико-хімічний склад м’яса свиней при застосуванні комплексу дезінфектантів
Інші назви: Физико-химический состав мяса свиней при применении комплекса дезинфектантов
Physical-chemical composition of pig meat in the application of complex disinfectants
Автори: Шкромада, Оксана Іванівна
Шкромада, Оксана Ивановна
Shkromada, Oksana
Ключові слова: дезінфектант
мікроелементи
макроелементи
калорійність м’яса
протеїн
дезинфектант
микроэлементы
макроэлементы
калорийность мяса
протеин
disinfectant
micronutrients
macronutrients
calorie of meat
protein
Дата публікації: 2015
Видавець: Сумський національний аграрний університет
Бібліографічний опис: Шкромада О. І. Фізико-хімічний склад м’яса свиней при застосуванні комплексу дезінфектантів [Електронний ресурс] / О. І. Шкромада // Вісник Сумського нац. аграрного ун-ту. Серія: «Ветеринарна медицина» / Сумський НАУ. – Суми, 2015. – Вип. 7 (37). – С. 62-65.
Короткий огляд (реферат): В статті наведені дані щодо хімічного складу м’яса свиней за різних умов утримання. В результаті отриманих даних встановлено, що вологоутримуюча здатність у контрольних пробах м’яса вища, порівняно з дослідними на 2,6 %. Вміст сухих речовин у м’ясі дослідних груп збільшується на 2,6 %, протеїну – на 1,05%, кількість внутрішньом’язового жиру – на 0,45 % та золи – на 0,08 %. Відповідно більше і калорійність м’яса на 7,3 %. зменшення загальної кількості мікроелементів у м’ясі контрольної групи свиней 2933,39 мкг / 100 г, порівняно з дослідними – 3500,9 мкг / 100 г. Різниця склала 567,51 мкг / 100 г, або 19,3 %. Аналогічна картина спостерігалась в при визначенні кількості мікроелементів у м’ясі піддослідних тварин. У контрольній групі їх кількість була меншою, порівняно з дослідною на 37,85 мкг / 100 г, або 13,5 %. За результатами проведених досліджень встановлено, що кількість солей важких металів кадмію, свинцю, миш'яку та ртуті у м’ясі свиней в обох групах не перевищував гранично допустимої концентрації, але у дослідних пробах рівень був нижчий. В статье приведены данные по химическому составу мяса свиней при различных условиях содержания. В результате полученных данных установлено, что влагоудерживающая способность в контрольных пробах мяса выше по сравнению с опытными на 2,6%. Содержание сухих веществ в мясе исследовательских групп увеличивается на 2,6%, протеина - на 1,05%, количество внутримышечного жира - на 0,45% и золы - на 0,08%. Соответственно больше и калорийность мяса на 7,3%. уменьшение общего количества микроэлементов в мясе контрольной группы свиней 2933,39 мкг / 100 г, по сравнению с опытными - 3500,9 мкг / 100 г. Разница составила 567,51 мкг / 100 г, или 19,3%. Аналогичная картина наблюдалась в при определении количества микроэлементов в мясе подопытных животных. В контрольной группе их количество было меньше, по сравнению с исследовательской на 37,85 мкг / 100 г, или 13,5%. По результатам проведенных исследований установлено, что количество солей тяжелых металлов кадмия, свинца, мышьяка и ртути в мясе свиней в обеих группах не превышал предельно допустимой концентрации, но в опытных пробах уровень был ниже.
Опис: The article presents the results of investigation of swine meat quality. Production tests were performed in pig farms Sumy region. For the experiment group was formed by 20 heads of pigs in each performed in the control room disinfection using "Ecocide C" and "Virosan" (control), and the second - "B-deztm" and drug "Biotsydin" (experiment). The material for the study was the muscle tissue of the medulla back muscles carcasses of pigs. Animals were slaughtered having reached 100 kg of live weight and samples were taken for organoleptic, biochemical and sanitary expertise. Organoleptic meat evaluation (avascularization, colour, consistency, flavour, sample taken after boiling of fresh and chilled meat) was held in 24 hours and 8 days of its storage in the refrigerated chamber (00 ... ±4 0 С) in the basic research laboratory at the chair of veterinary and sanitary expertise, microbiology, zoohygiene and livestock products safety and quality.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repo.sau.sumy.ua/handle/123456789/2983
Розташовується у зібраннях:Науковий журнал "Вісник СНАУ"

Файли цього матеріалу:

Файл Опис РозмірФормат
Шкромада О. І. Фізико-хімічний склад м’яса свиней при застосуванні комплексу дезінфектантів .pdf219,22 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити

Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

 

Valid XHTML 1.0! Програмне забезпечення DSpace Авторські права © 2002-2005 Массачусетський технологічний інститут та Х’юлет Пакард - Зворотний зв’язок